Aatteita vaatteista

- Saara Penttilä -

Aamuinen valinnanvaikeus vaatteiden suhteen on monelle hyvinkin arkipäiväinen ongelma. Uskon, että jokainen tyttö ja nainen ainakin ymmärtää, mistä puhun. Joissakin maissa tämä ongelma on korjattu koulupuvuilla. Tämä käytäntö lienee varmasti merkittävä tekijä myös koulukiusaamisen ehkäisemisessä.

Auktoriteettien kyseenalaistaminen on täysin luonnollinen vaihe murrosikäisen elämässä. Tämä toiminta on osa nuoren aikuistumisprosessia ja halua osoittaa, että kykenee jo muodostamaan omia, vahvoja mielipiteitä. Pukeutuminen on monelle nuorelle yksi kanava vaikuttaa ja ottaa kantaa sekä ilmaista omaa mielipidettään. Mikäli pukeutumista rajoitetaan, mielipiteen ilmaisu voi siirtyä muunlaiseen toimintaan, ääriesimerkkinä väkivaltaan. Nuorten pukeutuminen herättää nykypäivänä huomiota varsinkin vanhemman väestön keskuudessa. Silloin tällöin näkee vanhoja ihmisiä spekuloimassa nuorison uusimpia villityksiä. Tosin kyllä myös nuoret muodostavat ihmisistä ennakkoluuloja pelkän pukeutumisen perusteella. Kyseinen ilmiö kertoo erityisesti suomalaisten tavasta muodostaa tarkka skeema ihmisestä pelkän ulkomuodon perusteella.

Hyvä pukeutuminen antaa ihmisestä usein hyvän ensivaikutelman. Esimerkiksi työhaastattelutilanteessa siistit ja asialliset vaatteet antavat usein työnantajalle vaikutelman, että työnhakija on aidosti kiinnostunut hakemastaan työstä, jos kerran on nähnyt vaivaa myös ulkonäkönsä eteen. Eri kulttuureissa myös pukukoodien noudattaminen on osa hyvää pukeutumista ja osoittaakin yleensä hyvää tilannetajua.
Huonoon pukeutumiseen luetaan usein esimerkiksi paljastavuus, joidenkin vaatteiden huono istuvuus ja tilanteeseen sopimattomuus. Loogisesti muutenkin apaattisen ja ujon suomalaiskansan silmissä myös räikeät värit ja kuosit näyttävät vierailta ja epäsopivilta. Niin kuin hyvän, myös huonon pukeutumisen määrittämisessä heijastuvat kulttuurilliset, ilmastolliset ja uskonnolliset erot.

Kenellä sitten on tarpeeksi valtaa ja osaamista määrittää hyvän ja huonon pukeutumisen rajat? Onko se kenties valtion hallinto tai yksittäinen henkilö? Nykymaailmassa ihmiset ovat määritelleet rajat pukeutumiselle. Jos joku poikkeaa hiemankin yhteiskunnallisista normeista, on hän ihmisten silmissä välittömästi luokiteltu tietyn stereotypian mukaiseksi ihmiseksi. Nuorten pukeutumista tänä päivänä säätelevät etenkin harrastukset ja kaveriporukka, joissakin kulttuureissa myös uskonto ja vanhemmat. Nuoren omiin mieltymyksiin vaikuttavat omat mielenkiinnonkohteet sekä useimmilla myös ajanmukaiset trendit. Joillekin suositut ja usein myös kalliit merkit ovat merkittäviä vaikuttajia pukeutumistottumuksiin.

Oman pukeutumisen ei pitäisi olla kenenkään tai minkään ulkopuolisen tekijän päätettävissä. Sanonnan mukaisesti ihminen on itse itsensä herra myös tässä asiassa, ja jokaisella pitäisi olla oikeus pitää yllään mitä haluaa. Pukeutuminen on iso osa etenkin kehittyvän nuoren kasvavaa ja voimistuvaa identiteettiä ja persoonaa, eikä kyseistä kehitystä todellakaan saisi häiritä ikivanhoilla säännöksillä ja normeilla.

Forssan yhteislyseon vuosijulkaisu2014-20158.5.2015